utorak, 25. kolovoza 2015.

Domaci njoki u saftu od teleceg mesa

Ovo je favorit u mojoj kuhinji :) 
recept je od oka jer uvijek pravim otprilike :)
2 kg krompira koji se kuha u vodi sa soli,kada se prokuha krompir izvaditi iz vode ali NE prosipati vodu trebat ce za kasnije :)  u krompir stavit dva jaja i soli i dodavati brasno dok smijesa nebude neljepljiva a niti pretvrda,valjati u duguljasto tijesto i rezati njoke .Vodu u kojima ste kuhali krompir ponovo zagrijati i kad prokuha ubacivati njoke,njoki su gotovi kada isplivaju na vrh.
Saft:
300 g teleceg mesa nasjeckanog na kockice
2 luka crvena
5 cesmica bijelog luka
prstohvat kadulje
malo brasna i ulja
persina

Na prodinjstan luk dodati zacinjeno meso i preprziti ga dobro pa ga zaliti vodom da se meso pokrije,dodati persina  i malo kadulje,neka krcka 30 min pa sa strane ismijesati malo vode  i brasna( kao zaprska tekuce) i umijesati u saft  i dodati jos kadulje  i zacina po zelji i krckati jos 15 min :) UZIVAJTE 

Osvijezavajuca brza torta


Evo jedna osvijezavajuca tortica :) sa vanilija i malina kremom ukrasena sa slagom i dodatak okusa tutti frutti :) 

Brzi i ukusni banana stapici



Evo nesto brzo i jednostavno :) 
za ovo je potrebno :
4 banane
jenda istopljena na pari cokolada
kokos  i sta god zelite posipati po njima:)
banane isjec po pola i stavit na stapice  i u zamrzivac najbolje preko noci
vrucu cokoladu posuti po banani (drzati prema dole da iscijedi se) odmah posuti kokos  ili sta volite dok se cokolada nestvrdne a brzo se tvrdne jer je banan zaledena . Naravno i uzivajte :)

Torte jedne amaterke :)

Nisam kuharica ali volim ovo sto radim i kada to radim :) mijesanje novih okusa  i ukrasavanje  i ucenje svakog puta nesto novo ;) 

Minion torta



Jedna jako jednostavna torta,brzo se spremi samo sto detalji za ukrasivanje uzmu vremena.
Najbolje je koristiti marshmallow fondat jer je lakse raditi posebno u ljetne dane dok sa marcipanom bude vise ljepljivo i mora se stavljat  brzo u frizider....ma previse posla za ljeto :) evo sad  i o kolacu :
 Kore x3 : 180 g brašna,
180 g šećera
6 jaja 
 1,5 male kašćice praška za pecivo.
 Šećer i jaja pijenasto umutiri te dodati prosijano brasno sa pp. Staviti u formu od 26 cm i peći oko 30 min na 170 gradi(obavezno čačkalicom provjeravat) i tako tri puta jer je bilo vise spratova na torti.
 Krema: 2vanilija puding,
1 banan puding,
1jagoda puding
,oko 2 l mlijeka(bilo je ca 1,7 l
 odvojit malo i umiješat sve pudinge skupa i u prokuhano mlijeko dodati pudinge i mijesati dok nezgusne, u ohlađen puding smiksati 170g margarina bez soli. 3dl slaga il slatkog vrhnja. I ja sam koristila marsmallow fondat jer nije presladak a puno je bolji od marcipana. Slagala sam koru kremu i zavrsila sa korom sa time da sam svaku koru posipala sa mlijekom. Nakraju sam je premazala slagom ali samo toliko da se fondat može zalijepit. Prvo sam žuti stavila pa ostatke sam poljepljivala sa smijesom od šećera u prahu i vode. Fondat ima u svakakvim bojama al isplatnije je uzet obojeni eh jedino ako hoćete grčeve u rukama dan poslije kao ja ok...ja znam da više neću