četvrtak, 14. travnja 2016.

Pastrmka sa repom,mrkvom i krompirom

Sastojci:
fileti pastrmke (po osobi sam stavljala jedan file)
sol
biber
kopar
maslinovo ulje
1 repa (srednje veličine)
5 mrkvi 
5 krompira
1 peršinov korijen
malo mlijeka
kockica margarina (mala)

Za sos:
2 žlice margarina
2žlice brašna
4ml mlijeka
soli
bibera
kopar
pola limuna

Na kocke izrezati i staviti u slanu vodu da se skuha repa,mrkva,krompir i peršinov korijen. 
Za vrijeme kuhanja povrća pripremiti ribu. Na pouljen pleh poredati filete ribe, posoliti,bibera malo dodati i posuti bogato sa koprom. Prekriti folijom i peći 10 min na 220 stepeni, skinuti foliju nakon tih 10 min i dopeći do lijepe boje (mora biti sočna riba ne prepečena i suha, ja po mojoj peći sam pekla još 8 min.

Kad je povrće skuhano, procijediti ga pa dobro izgnječiti. Dodati malo mlijeka i kockicu margarina i promiješati.

Sos: 
Istopiti margarin i dotati brašno. Miješati 2 min. Maknuti sa vatre i polako uz miješanje dodati mlijeko i vratiti da kuha. Dodati začine i limun iscijeđen. Sol i biber po želji dodavati. Kuhati još nekih 5-10 min i gotovo.







Nema komentara:

Objavi komentar