subota, 16. travnja 2016.

Tijesto za slatko i slano


Obožavam ovo tjesto,jer se od njega može praviti šta god se poželi od kifli kako slanih tako i slatkih,lepinja.sendviča do punjenog kruha..rolada... 
Evo i recept ;)

500 ml mlijeka ( može i sa vodom ali bolje je mlijeko)
100 ml ulja
 1 žlica sol
1 žlica šećer
oko kg brašna
1 kvasac (suhi ili sviježi bude svejedno dobro)
Možete na ovu smjesu u dva jaja umiješati,ja osobno pravim skoro uvijek bez.

U mlako mlijeko dodati kvasac i šećer. Dobro promiješati i ostaviti nekih 15-tak minuta da to nadođe. 
Kad je nadošlo dodati soli,ulje i eventualno jaja ako želite.
Dodavati brašna uz miješanje. Smjesa treba biti ni pretvrda niti premekana. (Slobodno dodavati po koju kap ulja pri mijesenju tijesta ako ima potrebe) 
Tijesto ostaviti 20 min pa ga opet promiješati, pokriti i neka nadolazi  najmanje još 30 min.
Razvaljati i puniti po želji. Ili kiflice,kruhiće,punjene roladice...
Premazati jajetom i peći dok neporumeni.

Ova smjesa daje 3 pleha manjih kifli,2 pleha većih i 2 punjene štrudle.

Nema komentara:

Objavi komentar